Säilytys

Tomaattien säilytys

Tomaattia tulisi säilyttää yli 13 asteen lämpötilassa. Tätä viileämmässä niiden rakenne vetistyy ja maku heikkenee huomattavasti. Viileäkaapissa 13 asteessa tomaatit säilyvät pari viikkoa. Tomaatit kannattaa säilyttää esimerkiksi paperipussissa. Huoneenlämmössä tomaatti säilyy noin viikon.

Tomaatit ovat maukkaimmillaan silloin, kun ne ovat kypsän punaisia ja hiukan pehmenneinä. Mikäli ostat tomaatin hieman raakana kannattaa niiden antaa kypsyä pöydällä muutaman päivän, jolloin niiden väri syvenee ja maku muuttuu makeammaksi.

Tomaatti synnyttää runsaasti etyleeniä, joka haihtuessaan vaikuttaa sen säilymiseen ja koostumukseen. Etyleeni on väritön, makeanhajuinen kaasu, jota syntyy kasvien hengityksessä. Etyleeni nopeuttaa kypsymistä (eli vanhenemista) ja vaikuttaa maun sekä aromin muodostumiseen.
Esimerkiksi tiiviissä muovirasiassa säilytettäessä kyseinen kaasu pilaannuttaa sen nopeasti.
Tomaatteja säilytettäessä esimerkiksi porkkanoiden tai vaikkapa banaanien läheisyydessä, muuttuu porkkana etyleenin vaikutuksesta kitkeräksi ja banaani kypsyy liian nopeasti.

Mikäli ostat enemmän tomaatteja, niin suosittelemme ostaessa valita kiinteitä ja hieman raa'an oloisia tomaatteja, niin ne säilyvät pidempään ja kypsyvät omia aikojaan. Esimerkiksi paperipussi on oiva valinta säilytykseen.

 

Tutustu Tukkutalon tarjoamaan TAKUULLA LÄHELTÄ KONSEPTIIN omassa osiossa.